Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Γκολ-φάντασμα… 19,5 χρόνια μετά!




Όσοι παρακολούθησαν (δια ζώσης ή μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου) τη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση Χόφενχαϊμ-Λέβερκουζεν (1-2), στη “Wirsol Rhein-Neckar-Arena”, μάλλον θα πρέπει να έχουν πειστεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η ιστορία έχει το δικό της (σχεδόν διεστραμμένο) τρόπο να κάνει κύκλους και να επαναλαμβάνεται.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, η φιλοξενούμενη κέρδισε κόρνερ. Από την εκτέλεσή του ο Στέφαν Κίσλινγκ έπιασε κεφαλιά από τα έξι μέτρα, η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, αλλά ένεκα μιας τρύπας βρέθηκε εντός εστίας. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ουδείς είχε αντιληφθεί τι ακριβώς είχε συμβεί, οι παίκτες της Λέβερκουζεν άρχισαν ν’ αγκαλιάζουν και να συγχαίρουν τον Κίσλινγκ και ο διαιτητής Φέλιξ Μπριχ έδειξε σέντρα!
Οι πιστοί φίλοι της Μπούντεσλιγκα ανακάλεσαν αμέσως στη μνήμη τους την 23 Απριλίου 1994, ημερομηνία επίτευξης του παρθενικού γκολ-φαντάσματος στην ιστορία του επαγγελματικού γερμανικού πρωταθλήματος (σ.σ. ο όρος γκολ-φάντασμα είχε εισαχθεί στη γερμανική ποδοσφαιρική πραγματικότητα μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 με το σχετικό τέρμα του Χαρστ). Τι ακριβώς είχε συμβεί πριν από 19,5 χρόνια;
Στο 26’ της αναμέτρησης Μπάγερν-Νυρεμβέργη, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ (όπως χθες!) ο Τόμας Χέλμερ με τακουνάκι έστειλε την μπάλα λίγο άουτ, αλλά ο επόπτης Γεργκ Γιαμπλόνσκι -χωρίς να έχει καλή αντίληψη της πορείας της μπάλας- σήκωσε το σημαιάκι του παρασύροντας το διαιτητή Χανς-Γιόαχιμ Όσμερς να δώσει… γκολ! Η αναμέτρηση έληξε 2-1 υπέρ της Μπάγερν (όπως χθες!), η Νυρεμβέργη κατέθεσε ένσταση (όπως η Χόφενχαϊμ χθες!), αλλά οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ!
Όπως και ο Όσμερς τότε, έτσι και ο Μπριχ χθες είχε τις αμφιβολίες του για την εγκυρότητα του τέρματος. Όπως και η Νυρεμβέργη πριν από 19,5 χρόνια, έτσι και η Χόφενχαϊμ χθες είχε την ευκαιρία να πετύχει ακόμη ένα τέρμα, όμως ο Λένο απέκρουσε το πέναλτι του Φιρμίνο στο 83’. Στο παιχνίδι Μπάγερν-Νυρεμβέργη το καθοριστικό πέναλτι για τους φιλοξενούμενους σπατάλησε ο Σβαμπλ.
Στον επαναληπτικό, τον οποίο αποφάσισε η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η Μπάγερν επικράτησε 5-0, αλλά η διεξαγωγή αυτού του δεύτερου αγώνα προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της FIFA, επειδή τοιουτοτρόπως είχε ακυρωθεί μια απόφαση του διαιτητή επί δεδομένου συμβάντος. Ένα χρόνο αργότερα, μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία υποχρέωσε τη γερμανική να ακυρώσει τον επαναληπτικό αγώνα Λειψία-Κέμνιτς (για τη β’ κατηγορία), τον οποίο είχε διατάξει ένεκα κακής εφαρμογής των κανονισμών από τον διαιτητή στο πρώτο παιχνίδι!

Τι είπαν οι εμπλεκόμενοι για το γκολ-φάντασμα
Στέφαν Κίσλινγκ (σκόρερ του γκολ-φάντασμα): «Μετά τις επαναληπτικές προβολές στην τηλεόραση, το βλέπω ξεκάθαρα: δεν ήταν κανονικό τέρμα. Μέσα στο παιχνίδι μετά την κεφαλιά και το γύρισμα του κεφαλιού μου δεν είδα επακριβώς αν η μπάλα πήγε απευθείας μέσα στην εστία ή όχι. Με κάποιον τρόπο πάντως ήταν μέσα από τα δίχτυα. Αυτό ακριβώς είπα και στον διαιτητή. Λυπούμαι για όλους τους φίλους του αθλητισμού και για την έκβαση της αναμέτρησης. Φυσικά δεν είναι ωραίο να κερδίζεις με αυτόν τον τρόπο. Η δικαιοσύνη είναι σημαντική για τον αθλητισμό, για εμάς στη Λέβερκουζεν και για μένα προσωπικά»
Αλεξάντερ Ρόζεν (αθλητικός διευθυντής Χόφενχαϊμ): «Είναι σκανδαλώδες. Δεν υπάρχει γκολ. Δεν υπάρχουν δύο αντιλήψεις για τη φάση  αυτή».
Μάρκους Γκίνσντολ (προπονητής Χόφενχαϊμ): «Νομίζω ότι θα υπάρξει επανάληψη του αγώνα. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αστείο. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι θα υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση».
Ρούντι Φέλερ (αθλητικός διευθυντής Λέβερκουζεν): «Η Χόφενχαϊμ έχει ξοδέψει τόσα χρήματα για την ομάδα. Τους δίνω μια μικρή συμβουλή: την επόμενη φορά αγοράστε σωστά δίχτυα. Αν πρόκειται να οριστεί επανάληψη του αγώνα, τότε ο επαναληπτικός πρέπει να ξεκινήσει από το 70’ με το σκορ στο υπέρ μας 1-0».
Δρ. Φέλιξ Μπριχ (διαιτητής αναμέτρησης): «Είχα μικρές αμφιβολίες, αλλά οι αντιδράσεις των παικτών ήταν ξεκάθαρες, δεν υπήρξε ουδεμία εναντίωση. Ουδείς μου είπε ότι η μπάλα ήταν εκτός εστίας. Ούτε για μένα είναι ωραίο να καταλογίζω ένα τέρμα που δεν μπήκε ποτέ».



Καρέ-καρέ το γκολ-φάντασμα του Κίσλινγκ




Το παρθενικό γκολ-φάντασμα του Χέλμερ



Το δικό μου γκολ-φάντασμα έστεψε την Μπάγερν πρωταθλήτρια

του Τόμας Χέλμερ*

Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στην Μπάγερν (Φραντς Μπέκενμπαουερ αντί Έριχ Ρίμπεκ) το Δεκέμβριο του 1993 είχε κλέψει ήδη τις εντυπώσεις, τότε όμως -σ’ εκείνη τη σεζόν του τίτλου μας- ξέσπασε ο σάλος για το επονομαζόμενο «γκολ-φάντασμα».
Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, 23 Απριλίου 1994. Παίζουμε με αντίπαλο τη Νυρεμβέργη. Μετά από 25 λεπτά έχουμε κερδίσει κόρνερ. Το εκτελεί ο Βίτεσεκ, ο Κρόιτσερ προωθεί την μπάλα. Εγώ βρίσκομαι λίγο πριν τη γραμμή της εστίας. Αίφνης η μπάλα προσγειώνεται στα πόδια μου. Θα πρέπει να φάνηκα αρκετά… άμπαλος με τον τρόπο που τη χτύπησα εκείνη τη στιγμή με τη φτέρνα. Η μπάλα απομακρύνθηκε και κοίταξα πόσο περίεργα με παρατηρούσε ο Άντι Κέπκε (σ.σ. ο τερματοφύλακας της Νυρεμβέργης). Τότε οι συμπαίκτες μου έπεσαν επάνω μου και άρχισαν να πανηγυρίζουν.
1-0, ο διαιτητής Όσμερς είχε κατακυρώσει το τέρμα. Ο βοηθός του Γιαμπλόνσκι, τον οποίο είχε ρωτήσει, είχε αποφανθεί: Γκολ! Οι παίκτες της Νυρεμβέργης διαμαρτυρήθηκαν, δημιουργήθηκε μεγάλη αναμπουμπούλα...
Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας είδα στα αποδυτήρια την επανάληψη της φάσης στην τηλεόραση: η μπάλα δεν είχε μπει μέσα, αλλά είχε περάσει μία τρίχα δίπλα από το δοκάρι και είχε προσγειωθεί στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Για τους διαιτητές πρέπει να φάνηκε σαν ένα κανονικό τέρμα.
Ο Σβαμπλ αστόχησε στο πέναλτι, το οποίο θα ισοφάριζε για τη Νυρεμβέργη, στο τέλος το σκορ ήταν 2-1 υπέρ μας. Η Νυρεμβέργη κατέθεσε δικαιολογημένα ένσταση. Οι συνέπειες του «γκολ-φαντάσματος»: στον επαναληπτικό, δέκα μέρες αργότερα, κερδίσαμε 5-0, το τελευταίο βήμα μας στο δρόμο για τον τίτλο. Η Νυρεμβέργη υποχρεώθηκε να αποχαιρετίσει την κατηγορία.
Αποφασιστικής σημασίας για τη μοίρα του ιστορικού συλλόγου ήταν το χαμένο πέναλτι του Σβαμπλ. Αν το πρώτο παιχνίδι είχε τελειώσει 2-2, ουδεμία ένσταση θα είχε κατατεθεί...
*Η συγκεκριμένη αφήγηση του πάλαι ποτέ άσου της Μπάγερν εμφανίστηκε το 2003, σε επετειακό αφιέρωμα των γερμανικών Μ.Μ.Ε. για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Μπούντεσλιγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου